Historiek
Wereldspelers startte vanaf 2015 als een initiatief vanuit de volledige jeugdsector, ondersteund door De Ambrassade en Tumult vzw. Sinds 2021 kende het project een lokale doorstart vanuit Tumult en een aantal Vlaamse gemeentes waar een Fedasil-opvangcentrum gevestigd is. Spelen in opvangcentra is en blijft het middel, kennismaking en een vlottere integratie blijft het doel. In 2022 werd Wereldspelers ook opnieuw een initiatief vanuit de volledige jeugdsector, ondersteund door De Ambrassade, Bataljong en Tumult. Naar aanleiding van de oorlog en vluchtelingenstroom uit Oekraïne maakte de Vlaamse minister van Jeugd middelen vrij om nog meer bruggen te bouwen tussen jeugdwerk en kinderen en jongeren met een vluchtverhaal.
2015-2020:
Wereldspelers als antwoord vanuit de hele jeugdsector
In de periode rond 2015 kwamen steeds meer jonge vluchtelingen in Vlaanderen aan. De conflicten in Syrië, Irak, Afghanistan en andere plaatsen in de wereld, en de bijhorende levensomstandigheden, zorgde ervoor dat veel jongeren op zoek gingen naar een veilig onderkomen en een toekomst. Sommige met hun ouders of familieleden, anderen helemaal alleen.
De tocht is voor de meesten onder hen niet gemakkelijk geweest, en ook de weg die ze nog moeten afleggen is bezaaid met moeilijkheden. Wennen aan een nieuw land, een nieuwe taal, omgaan met trauma’s… het is niet simpel. Contact met andere jongeren in deze nieuwe omgeving is van cruciaal belang. Spelen, hangen, gewoon ‘kind of jongere’ mogen zijn. Het helpt hen integreren enerzijds, en het opent de blik van jongeren hier anderzijds.
De jeugdsector kwam daarom eind 2015 samen en wilde concreet iets betekenen in dat proces. Als er iets is waar het jeugdwerk goed in is, dan is het kinderen en jongeren sterker maken. Het jeugdwerk is een plaats waar je onbezorgd jong mag zijn, plezier maakt, contact legt. Die sterktes willen wij inzetten voor de jonge vluchtelingen die hier een plaats vonden.
Er gebeurde al veel spontaan: lokale jeugdwerkgroepen trokken naar asielcentra in hun buurt en gingen er aan de slag met de kinderen en jongeren. De jeugdsector wilde dit echter structureel en op lange termijn organiseren. Daarvoor moesten we eerst zelf bijleren, en onze jongeren van elkaar laten leren.
- In april 2016 werd er gestart met verschillende experimenten die onder de noemer 'Wereldspelers' vielen.
- Van april 2016 tot januari 2017 streek om de twee weken een vrijwilligersploeg van een jeugdwerkorganisatie een volledig weekend neer in het centrum voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen van Dendermonde.
- Vanaf november 2016 gebeurde dat ook in het opvangcentrum van Lint . De vrijwilligers deden een weekend lang activiteiten met de jonge vluchtelingen, en deelden daarna hun ervaringen en tips op deze website.
Deze lange lijst van organisaties ging in deze periode spelen in opvangcentra of droeg bij aan Wereldspelers op een andere manier: FOS Open Scouting, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, Tumult, KLJ, Jeugd Rode Kruis, Bouworde, Kazou, AFS, IJD, JNM & VDS, Mediaraven, Koning Kevin, Mooss, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Formaat, Globelink, Bizon, Jint, Bataljong, Uit De Marge, Jong & Van Zin, Karavaan, Graffiti en Stampmedia! en Chirojeugd Vlaanderen.
Jongeren die andere jongeren inspireren, het blijkt telkens een succesformule.
Alles wat we geleerd hebben en alle ervaringen werden op deze website gebundeld. We willen dan ook dat ze gebruikt kan worden als verdere ondersteuning voor het jeugdwerk. We delen heel wat tips en ideeën voor jeugdwerkers en we geven handvaten mee rond culturele drempels, praktische drempels, taalbarrières, intercultureel leren, …
2021-2022:
1. Wereldspelers vanuit Tumult en lokale gemeentes
Migratie en vluchtelingen zijn van alle tijden. Ook vandaag blijft er een nood bestaan bij jonge vluchtelingen om jong te kunnen zijn en om een plek en een netwerk te vinden in Vlaanderen. In heel wat jeugdwerkorganisaties leven er initiatieven voor jonge nieuwkomers verder. Maar het verhaal van Wereldspelers kon wel een tweede adem gebruiken.
Daarom kozen Tumult en een aantal lokale gemeentes, met de steun van Fedasil, voor een nieuwe aanpak, die focust op het verbinden van het lokale vrijetijdsaanbod met het lokale opvangcentrum. De gemeentes Arendonk en Scherpenheuvel-Zichem gaan samen met Tumult op zoek naar teams van vrijwilligers in elke gemeente. In Machelen is de gemeente niet betrokken, maar ook daar organiseren Tumult en Fedasil hetzelfde project. Die vrijwilligers zijn mensen die actief zijn of waren in het vrijetijdsaanbod van de gemeente. Denk hierbij aan: Chiro, fanfare, voetbalclub, Scouts, tekenatelier, ... Zij zorgen 2 keer per maand voor een leuke activiteit voor de kinderen en jongeren in het opvangcentrum, laten hen kennismaken met het gevarieerde vrijetijdsaanbod en helpen de kinderen en jongeren ook door te stromen naar de lokale vrijetijdsorganisaties.
2. Wereldspelers als antwoord vanuit de hele jeugdsector
Naar aanleiding van de oorlog en vluchtelingenstroom uit Oekraïne maakte de Vlaamse minister van Jeugd in 2022 middelen vrij om nog meer bruggen te bouwen tussen jeugdwerk en kinderen en jongeren met een vluchtverhaal. De Ambrassade, Bataljong en Tumult coördineren de acties die we met die middelen willen realiseren. De Wereldspelers-samenwerkingen die al in 2021 werden opgestart, bleven bestaan. Maar het actieplan breidde de mogelijkheden tijdelijk verder uit.
De tool Wat kunnen wij als (lokaal) jeugdwerk doen? op deze website, blijft ook na 2022 bruikbaar voor elke jeugdvereniging. Net als alle andere tools uit de toolbox uiteraard.
2024:
Wereldspelers vanuit Tumult en lokale gemeentes
Met de steun van het De Warmste Week Fonds van de Koning Boudewijnstichting startte Wereldspelers opnieuw op in 2 opvangcentra van het Rode Kruis: Ronse en Sint-Laureins. Samen met deze opvangcentra gaan we aan de slag om een warm netwerk op te bouwen dat het lokale vrijetijdsaanbod en het opvangcentrum duurzaam met elkaar verbindt.