Een warm welkom geven
Een jeugdvereniging is vaak een nieuw gegeven voor kinderen en jongeren met een vluchtverhaal. Zet daarom extra in op een warm welkom, van zowel de kinderen als de ouders.
1. Huisbezoek
Voor kinderen en jongeren met een vluchtverhaal, kan een thuisbezoek heel waardevol zijn. Let er op dat je een duidelijke afspraak maakt, let op je taal, duid wat het jeugdwerk inhoudt en wat er zo leuk aan is. neem eventueel een brugfiguur mee (hoor bv. eens bij het OCMW). Het is ook interessant om wat visueel materiaal mee te nemen, dat je na je bezoek ook kan achterlaten.
Overloop ook samen de stappen die gezet moeten worden om juist ingeschreven te worden. Je zal merken dat je tijdens dit bezoek meteen heel wat andere dingen te weten zal komen over het leven van je nieuwe lid.
Check hier onze tips over promotiemateriaal
2. Inschrijvingen
Ook je inschrijvingsmogelijkheden zijn belangrijk om onder de loep te nemen. De organisatie van de inschrijvingen kan al dan niet deelname bevorderen of belemmeren. Volgende tips kunnen helpen:
- Zorg voor duidelijke communicatie over wanneer je kan inschrijven, hoe je kan inschrijven, wat de voorwaarden zijn om in te schrijven…
- Is er internet voor nodig? Daar zullen veel vluchtelingen al moeilijker toegang tot hebben.
- Hoe kunnen ze betalen? Enkel via overschrijving? Veel vluchtelingen hebben geen bankrekening.
- Moet er een berg papier ingevuld worden? Dat is niet echt bemoedigend voor mensen die geen of moeilijk Nederlands begrijpen.
- Laat de kinderen een aantal keer gratis proefdraaien in je werking. Op die manier kunnen ze ervaren wat het is om naar jouw vereniging te komen en of ze dat leuk vinden.
- Check zeker eens het onderdeeltje Financiën bij onze tool Praktische drempels wegwerken
Wat als je jeugdvereniging al helemaal volzet is?
Een goede praktijk van Chiro Libertus: deze Chiro uit Mechelen reserveert een aantal plaatsen in hun groep voor kinderen uit kansarmoede en/of met migratie-achtergrond. Die plekjes kunnen dan enkel opgevuld worden door een organisatie waar je mee samenwerkt bv een opvangcentrum. Op die manier geef je niet enkel de snelste (en vaak middenklasse) kinderen de kans om in te schrijven. Ouders die het jeugdwerk niet kennen weten immers niet dat je er voor zoiets ook snel moet bij zijn.
3. Aanspreekpunt
Als de kinderen of jongeren vragen hebben, toon dan dat je bereid bent om te helpen of om hen door te verwijzen naar de juiste persoon. Zorg dat er een duidelijk aanspreekpunt is, één of enkele personen waarvan ouders en kinderen/jongeren weten dat ze bij die persoon terecht kunnen met al hun vragen. In het ideale geval deed deze persoon ook al een huisbezoek. Een bekend gezicht kan erg drempelverlagend zijn wanneer ze voor de allereerste keer op een activiteit zijn.
Bespreek ook met de ouders of de jongere welk communicatiemiddel voor hen makkelijk is. Misschien lezen ze bv geen mails en is het handiger om hen via Whatsapp, of een sms op de hoogte te houden.
4. Onthaal
Besteed tijdens het begin van je activiteit voldoende tijd voor het onthaal. Leer hen kennen, zorg er vooral voor dat de jongeren zich welkom voelen in jullie groep. Iets waar je steeds aan moet denken, maar nog extra aan het begin van de activiteit, is vertrouwen scheppen. Tijdens hun vlucht konden ze niet zomaar iedereen vertrouwen. Zorg er dus voor dat ze snel ontdekken dat jullie te vertrouwen zijn.
Aandachtspunten tijdens de kennismaking:
- Enthousiasme is aanstekelijk!
- Voor sommige kinderen kan jeugdwerk overweldigend zijn, misschien is het wel de allereerste keer dat ze naar hier komen. Zorg daarom voor wat ‘wentijd’ voordat je aan een spel in grote groep start. Je kan de kinderen al eens laten rondkijken, misschien kunnen ze al een naamsticker maken en versieren, .. Op die manier hebben ze al wat tijd om zich aan te passen, jou als begeleider al even individueel te leren kennen en misschien al eens een babbeltje te slaan met andere kinderen.
- Zijn er kinderen die (nog) niet willen meedoen? Dwing hen niet om mee te doen, misschien voelen ze zich er beter bij om eerst even te kijken wat jullie aan het doen zijn. Of misschien kan je hen wel een rol geven langs de zijlijn om er zo wat in te komen? Negeer dat kind uiteraard niet en probeer ze zachtjes te enthousiasmeren om deel te nemen.
- Kies voor eenvoudige kennismakingsspelletjes, waarbij taal nog niet prioritair is. Het doel van kennismaking is vooral dat kinderen zich op hun gemak voelen en elkaar wat beter leren kennen. Leg vooral de nadruk op de sfeer.
- Wissel af met kennismaking in kleinere groepjes, dat is minder indrukwekkend. Als kinderen al een aantal anderen kennen, zullen ze het ook gemakkelijker vinden om in grote groep los te komen.
- Kinderen die nog geen ervaring hebben met jeugdwerk, begrijpen mogelijks niet goed wat jullie gaan doen. Ga er niet vanuit dat iedereen speelplein/jeugdhuis/jeugdbeweging/op kamp gaan/… vanzelfsprekend vindt en leg bepaalde elementen uit. Besteed de eerste dag bvb. ook aandacht aan kennismaking met het terrein, het verloop van de week, van de dag.
- Zijn er kinderen die nog heel verlegen zijn en niet goed durven spreken in grote groep?
- Maak duidelijk dat het niet uitmaakt of ze al goed Nederlands spreken of niet, maar dat je het vooral leuk vindt dat ze er zijn en dat je hen beter wil leren kennen. Als ze zichzelf liever voorstellen in hun eigen taal, waarom niet? Als dit ertoe bijdraagt dat ze zich beter op hun gemak voelen, go for it!
- Stel hen voor dat ze het tegen jou als begeleider vertellen en dat jij hun spreekbuis bent. Je verplicht hen niet om meteen voor de grote groep te spreken én toont tegelijkertijd dat jij er voor hen bent.