Voor begeleiders

Voor wie?

Ben jij begeleider van jonge vluchtelingen? Werk je in een opvangcentrum, een lokaal opvanginitiatief of een leefgroep? Ben je voogd?

Ben je bovendien op zoek naar vrijetijdsbesteding voor jonge vluchtelingen in het jeugdwerk?

Dan ben je hier aan het goede adres!

Jeugdwerk?

Graag geven we je eerst wat meer info over het Vlaamse jeugdwerk.

De jeugdsector kent meer dan 100 erkende jeugdorganisaties op Vlaams niveau. Deze organisaties overkoepelen meer dan 5000 lokale jeugdwerkorganisaties (jeugdbewegingen, jeugdhuizen, speelpleinen, werkingen maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren, jeugdwerk voor mindervalide jongeren, cultuureducatieve jeugdorganisaties, amateurkunstenorganisaties voor jongeren, studentenorganisaties, …).

Er zijn 585.703 jongeren die in contact komen met jeugdwerk. Samen animeren we meer dan 200.000 kinderen op allerhande speelpleinen en drukken we de factuur van 4.000 kampen en vakanties. Het helpt, want 85% van de jongeren is ooit al op kamp geweest.1 We organiseren honderden vormingen en zorgen voor 8.000 gediplomeerde animatoren. We organiseren maatschappelijke acties en maken 15.000 jongeren warm voor Europese en internationale samenwerking.

Maar jeugdwerk biedt bovenal een plek om ongedwongen jong te zijn en voluit te spelen. Het is een plaats om te leren ondernemen, om een netwerk uit te bouwen, om sociale vaardigheden te ontwikkelen en in groep activiteiten te verwezenlijken. We willen deze sterktes van het jeugdwerk structureel ook inzetten voor jonge vluchtelingen in ons land. Want ook zij kunnen versterkt worden door het jeugdwerk.

Ben je op zoek naar een lokaal jeugdwerkinitiatief?

Neem dan eens een kijkje op jeugdmaps.be! Een handige online kaart waarop je heel wat informatie vindt over jeugdplekken in Vlaanderen en Brussel.

Op kamp

Er zijn heel wat organisaties die kampen organiseren met een specifieke focus op vluchtelingen:

  • Bij Tumult is de kans groot dat je op kamp gaat met 10 verschillende culturen. Tumult biedt kampen aan voor vluchtelingen en maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren tussen de 6 en 15 jaar. Deze kampen vinden plaats op verschillende locaties in België.
     
  • Bij Scouts en Gidsen is er Open Kamp: een scoutskamp voor kinderen en jongeren uit een maatschappelijk kwetsbare situatie, zonder dat ze lid moeten worden van een scoutsgroep tijdens het jaar.  Echte scoutskampen, een beetje anders, maar erg leuk en waardevol.
     
  • Jeugd Rode Kruis organiseert lokale jeugdbewegingsactiviteiten en vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en kinderen in opvangcentra. Zo kunnen ook zij genieten van dagen vol spelplezier. Lees er hier meer over: de open jeugdbeweging, de speelweken voor kinderen in opvangcentra en hun vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen
     
  • Bouworde vzw organiseert eveneens kampen in opvangcentra. Je kan jezelf kandidaat stellen als vrijwilliger en zo activiteiten voorzien voor de kinderen. Daarnaast kun je ook vrijwilliger worden op een bouwkamp waarbij je samen met nieuwkomers meewerkt aan een ecologisch buurtproject. Ongetwijfeld een interessante ervaring!
     
  • BIZON is een jeugdorganisatie, gedragen en gestuurd door vrijwilligers, die als doel heeft om vakantieactiviteiten te organiseren voor kinderen en jongeren van 7 tot 21 jaar in een maatschappelijk kwetsbare situatie uit Vlaanderen en Brussel. BIZON heeft als ambitie het sociaal isolement waarin deze kinderen en jongeren kunnen terechtkomen te verminderen en hen de mogelijkheid te bieden om zich te ontspannen.
     
  • Een KLJ Connect project is een kleinschalige samenwerking op lokaal niveau met de gemeente en een lokale doelgroepenorganisatie (bv. Een opvangcentrum). Er wordt samen een activiteit georganiseerd op maat van de verschillende partners en hun doelgroepen. Een KLJ Connectproject kan dus van alles zijn. Zowel een kleinschalige activiteit, in samenwerking met de lokale voorziening voor mensen met een beperking, een spelnamiddag georganiseerd met een lokaal buurthuis of een KLJ-activiteit in de lokale sociale woonwijk.
     
  • Ben je vrijwilliger bij Kazou? Ook dan is er de optie om met een moniploeg naar een asielcentrum te trekken! Neem contact op met de diversiteitsverantwoordelijke via leyla.akgun@kazou.be.

Nog enkele tips...

  • Heel wat Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties doen inspanningen om met hun huidig aanbod een meer divers publiek aan te trekken. Een aantal van deze organisaties beschikt bovendien over een medewerker die dit thema in zijn/haar takenpakket behandelt. Deze diversiteitsmedewerkers kunnen soms ook rekenen op vrijwilligers die dit onderwerp mee uitwerken en uitdragen. We raden je aan om steeds contact op te nemen met de koepelorganisatie van een lokaal jeugdwerkinitiatief. Ervaring leert dat een goed contact tussen jou als begeleider en de koepel van een jeugdwerkorganisatie heel belangrijk is en het de samenwerking alleen maar kan bevorderen.
  • De meeste jeugdwerkorganisaties werken met vrijwilligers. Zij zijn dus zeker geen professionelen en leren in de werking ook met vallen en opstaan. Maar met het nodige enthousiasme en bereidheid komen jullie ongetwijfeld al erg ver!

1. W. SMITS, “Maatschappelijke participatie van jongeren. Bewegen in de vrijetijds-, sociale en culturele ruimte”. Eindverslag van het Programma Beleidsgericht Onderzoek ‘Maatschappelijke participatie van jongeren’. Onuitgegeven onderzoeksrapport, VUB, onderzoeksgroep TOR, 2004.